www.ahdevefa.liyiz.biz
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

www.ahdevefa.liyiz.biz

XxHackeDxX
 
AnasayfaGıyabenGaleriLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 Gıybet ve Çeşitleri

Aşağa gitmek 
5 posters
YazarMesaj
Mu@YMe
Reisül Küttap
Reisül Küttap
Mu@YMe


Mesaj Sayısı : 615
Yaş : 48
Rep Puan : 57
Ruh Hali : Gıybet ve Çeşitleri Kizgin10
Kayıt tarihi : 24/05/08

Gıybet ve Çeşitleri Empty
MesajKonu: Gıybet ve Çeşitleri   Gıybet ve Çeşitleri Icon_minitimeSalı Mayıs 27, 2008 7:08 pm

GIYBET

•Alenî sade gıybet: Sevgili Peygamber (a.s.m.) gıybeti “Birinizin, kardeşini hoşlanmayacağı şeyle anmasıdır!” şeklinde tanımlamış; (1) “Din kardeşinin yüzüne karşı söylemediğin şeyi ardından söylemen gıybettir” (2) demiştir. Bir kişinin gıyabında ondan hoşlanmayacağı şekilde, hakkında doğru olan birşeyi söylemek, alenî gıybetin ta kendisidir. Eğer hakkında konuştuğunuz kişi huzurda olsaydı, cümlelerinizi, hatta o andaki duruşunuzu değiştirme ihtiyacı duyar mıydınız? Eğer öyleyse—doğruları söylemeniz şartıyla—yaptığınızın adı gıybettir ve bu, gıybetin en sade formudur.

•İftiralı gıybet: Peygamber (a.s.m.) devam eder: “Eğer söylediğin onda varsa gıybetini yapmış oldun; eğer yoksa bir de iftirada bulundun.” (3) İftira, kusurların en çirkinidir. Eğer gıybet ederken kullandığımız bilgi bizzat kendi gözlemimize ait değilse, başkasından duymuşsak, dilden dile kesinlikle değişime uğramıştır ve tam olarak doğru değildir.

•Gizli gıybet: Çoğu zaman yaptığımız, kalbimizden geçirmek, yani zannetmek suretiyle gıybete girmektir. Gıybetin ne kadar kötü olduğunun vurgulandığı âyette, Kur’ân şöyle der: “Ey iman edenler, zandan çok kaçının; çünkü zannın bir kısmı günahtır. Birbirinizin gizli yönlerini araştırmayın.”(4) Bütün zanlar ve tahminler değil; ama kimi zanlar, gıybet hâlini almaktan kendini kurtaramaz. Hazret-i Gazalî, bunu ‘kalp ile gıybet’ şeklinde tanımlamış; ‘bir kimsenin ayıbını insanın kendi kendine söylemesini’ bile reddetmiş; kalp ile gıybeti, ‘gözü ile kötü birşeyi görmeden, kulağı ile duymadan, bir kimseye suizanda bulunmak’ şeklinde tarif etmiştir.


Peygamber (a.s.m.) der ki, “Bir kimse kardeşini bir kusur ile ayıplarsa, o kimse ölmeden o kusuru işler.” Başkalarının hoşlanmadığımız özelliklerinin hangi şartlardan kaynaklandığını nereden biliyoruz? Kimlerin hangi zorluklar yoluyla kaderleri tarafından eğitildiklerini bilmeksizin, kimi kusurlu gözüken yönlerinin gizli bile olsa gıybetini yapmaya ne hakkımız var!


•Münafıkâne/ikiyüzlü gıybet: Gıybetin en utanç verici biçimidir ki, İmam Gazalî buna ‘münafıkâne gıybet’ demiştir. Gıybeti yapan şöyle der: “Allah affetsin, o da bizim gibi bazen karıştırıyor,” “İnşaallah düzelir, daha iyi olur.” Bu gibi sözlerle görünürde hakkında konuştuğu kişiyi sevdiğini, iyiliğini dilediğini demeye çalışmakta; ama gizliden gizliye de o kişinin bozulmuş olduğunu, yanlışlar yaptığını ima etmektedir. Dinleyenin ikiyüzlülüğü de şu şekildedir: “Boşver gitsin, gıybet oluyor.” Bunlara benzer sözleri söylerken, aslında gıybeti gerçekten engellemek istemiyor; görünürde aksini savunsa da, içten içe o kişi hakkında gıybet yapılmasından hoşlanıyor.

•Söz taşımalı gıybet: İnsanların sözlerini muhataplarına ara bozmaya yol açacak şekilde taşımak biçimindeki gıybettir. Şöyle der Peygamber(a.s.m.): “(Arabozucu) söz taşıyan cennete giremeyecektir.” (Cool Kur’ân bizi uyarır: “Ey inananlar, eğer bir fasık size bir haber getirirse onu araştırın. Yoksa bilmeyerek bir kavme sataşırsınız da yaptığınıza pişman olursunuz.” (9)

Hasan-ı Basrî şöyle der: “Başkalarının sözünü sana ileten, getiren, muhakkak senin sözünü de başkalarına iletir. ... Zira onun yaptığı hem gıybet, hem zulüm ve hıyanet, hem de aldatma ve haset, hem nifak, fitne ve hiledir.” Elbette başkalarının sözlerini nakletme hakkımız var. Ama, “Sevgili arkadaşım veya aziz hocam şöyle demişti...” gibi bir dostluk ifadesiyle başlayacak isim zikrini, ancak sözün sahibinin güzel ve duyduğunda hoşuna gidecek olumlu sözleri takip edebilir. Yoksa, “Adam senin—veya filancanın—hakkında dedi ki...” şeklinde başlayıp, sözün sahibini üzecek bir cümle söyleyen, kendisini felaketler arasından felaket beğenmeye hazırlansın.

•Kitlesel gıybet: Yukarıda ayrımlaştırılan gıybet türleri tek tek bireyler hakkında olabileceği gibi kitleler ve insan toplulukları hakkında da olabilir. Bir topluluk hakkında gıybette bulunanın kurtulabilmesi için o topluluğun tümünden affedilme dilemesi gerekir. Kitlesel gıybet, bir insanın irtikap edebileceği, altından kalkılması en zor, en acınası, en dehşetli gıybettir. Yukarda geçen âyetin “...Yoksa bilmeyerek bir kavme sataşırsınız...”(11) şeklindeki bölümü, ‘bir kavme sataşma’ terimiyle suçun kitlesellik tehlikesine vurgu yapmaktadır.

•Paylaşımlı/ortaklaşa gıybet: Gıybeti yapan, sadece onu söyleyen veya ima eden değil, aynı zamanda rıza ile dinleyendir veya yapmasa da yapılmasından hoşlanandır. Cinayeti izlerken gücü yettiğince karşı koymayan da katil sayıldığı gibi, yanında gıybet yapıldığı halde müdahale etmeyen de tam olarak o gıybetin ortağı olacaktır. Gıybet bu yönüyle—gizli biçimi hariç—ancak birden fazla kişinin ortaklaşa irtikap edebileceği fuhuş gibidir.
Sevgili Peygamberin(a.s.m.) “Kim ki yanında Müslüman kardeşinin gıybeti yapıldığı halde, gücü yeterken kardeşine yardım etmezse, Allah onu dünya ve ahirette zelil kılar” (12) şeklindeki sözü, gıybeti dinleyenin sorumluluğuna işaret eder. Hatta bu hadis, gıybeti yapandan çok, yanında gıybet yapıldığı halde derhal müdahale edip kardeşinin onurunu korumayanı tehdit ediyor.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Rasule_Aşık
Administratör
Administratör
Rasule_Aşık


Mesaj Sayısı : 163
Rep Puan : 16
Kayıt tarihi : 23/05/08

Gıybet ve Çeşitleri Empty
MesajKonu: Geri: Gıybet ve Çeşitleri   Gıybet ve Çeşitleri Icon_minitimeÇarş. Mayıs 28, 2008 5:32 pm

Allah razı olsun emeğine yüreğine sağlık çok önemli bir konuya değinmişsin.böyle güzel ve yararlı konularını herdaim bekleriz...Rabbim yar ve yardımcın olsun inş..
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://ferdjj.benimforum.org
denizfeneri
Moderatör
Moderatör
denizfeneri


Mesaj Sayısı : 277
Yaş : 63
Nerden : bursa
Rep Puan : 16
Ruh Hali : Gıybet ve Çeşitleri Olgun10
Kayıt tarihi : 24/05/08

Gıybet ve Çeşitleri Empty
MesajKonu: Geri: Gıybet ve Çeşitleri   Gıybet ve Çeşitleri Icon_minitimeÇarş. Mayıs 28, 2008 7:30 pm

ALLAH nefsimizi ıslah eylesin ne yazıkki gıybet alışkanlığımız oldukça fazla

emeğine sağlık kardeşim
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
weRwe*m
Moderatör
Moderatör
weRwe*m


Mesaj Sayısı : 160
Yaş : 30
Nerden : Ankara
Ünvan : weRw!$Ko
Rep Puan : 6
Ruh Hali : Gıybet ve Çeşitleri Psikop10
Kayıt tarihi : 25/05/08

Gıybet ve Çeşitleri Empty
MesajKonu: Geri: Gıybet ve Çeşitleri   Gıybet ve Çeşitleri Icon_minitimePerş. Mayıs 29, 2008 11:19 am

emeğine sağLık annem Yaradn Razı Olsun çok güzeL bı paylasımdı Cool
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
AhDe_VeFaLi
Reisül Küttap
Reisül Küttap
AhDe_VeFaLi


Mesaj Sayısı : 285
Ünvan : DÜŞÜNCELİ
Rep Puan : 17
Ruh Hali : Gıybet ve Çeşitleri Yoksu611
Kayıt tarihi : 23/05/08

Gıybet ve Çeşitleri Empty
MesajKonu: Geri: Gıybet ve Çeşitleri   Gıybet ve Çeşitleri Icon_minitimePerş. Mayıs 29, 2008 11:30 am

denizfeneri demiş ki:
ALLAH nefsimizi ıslah eylesin ne yazıkki gıybet alışkanlığımız oldukça fazla

emeğine sağlık kardeşim
YÜCE RABBİM KARDEŞİMİZİN ÇİĞ ETİNİ YEMEKTEN KORUSUN EMEĞİNE SAĞLIK CANIM TEYZEM Çiçek
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://ferdjj.benimforum.org
 
Gıybet ve Çeşitleri
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
www.ahdevefa.liyiz.biz :: İSLAM VE KUR'AN :: Fıkıh ve islam Hukuku-
Buraya geçin: